Met boeken kun je veel meer, dat hebben jullie in eerdere blogs van mij wel gelezen. Maar hoe kun je met een boek de ontwikkeling van een schoolgaandkind stimuleren, met welk doel wil je dat en welk boek kun je het beste inzetten?
In ‘Voor iedere ontwikkeling een boek’, lees je hier iedere maandag meer over en geef ik je tips.
Een korte uitleg
De emotionele ontwikkeling omvat eigenlijk alles wat met de emotie te maken heeft.
Als een kind zich op dit gebied goed ontwikkelt kan het zich inleven in een ander, heeft het doorzettingsvermogen, kan het goed naar een ander luisteren en kan het prima samenwerken. Ook kan een kind zichzelf goed beheersen in bijvoorbeeld het uiten van bepaalde emoties.
Waar gaat het mis?
Kinderen kunnen emoties opkroppen, of kunnen erg blijven hangen in emoties. Een bekende emotie is boosheid, of woede. Kinderen kunnen last hebben van een woedeaanval, of kunnen zo ontzettend boos zijn dat ze niet goed weten hoe ze uit een emotie kunnen komen. Waar het misgaat is lastig te zeggen, sommige kinderen zijn geen praters, of zien gewoon geen uitweg.
Voor iedere ontwikkeling een boek
En juist voor het niet goed kunnen beheersen van emoties heb ik een mooi boek gevonden.
Ramadier, C., & Bourgeau, V. (2016). Het boze boek. Wielsbeke, België: De Eenhoorn.
Het boek is boos, heel boos. Het is zo ontzettend boos dat het rood wordt van woede. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat het boek minder boos wordt? Moet je vragen wat er aan de hand is? Of moet je grapjes maken om het boek weer vrolijk te krijgen? Allerlei manieren worden behandeld, of worden aangeleerd, zodat een kind weet wat je allemaal kunt doen.
Hoe gebruik je het boek?
Lees het boek voor, dat kan in dit geval al aan kinderen vanaf 2 jaar, en praat erover wanneer de leeftijd dat toelaat.
Vraag oudere kinderen welke manieren zij hebben om uit hun boosheid te komen en leer jongere kinderen manieren aan die in het boek worden besproken.
Je kunt zelfs, wanneer een kind een woedeaanval heeft, terugvallen op het boek. Herinner het kind aan de manieren die werden behandeld in het boek en probeer zo het kind te helpen met de emotie.
Biedt het boek direct een oplossing?
Misschien niet direct, maar wel op een wat langere termijn.
Je kunt dit boek eens in de zoveel tijd herhalen, of gebruik het boek als gespreksonderwerp.
Bronvermelding:
Stichting opvoeden.nl. (2016, 1 december). Emotionele ontwikkeling. Geraadpleegd op 22 oktober 2018, van https://www.opvoeden.nl/basisschoolkind/groei-en-ontwikkeling/sociaal-emotionele-ontwikkeling/emotionele-ontwikkeling/